ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο καυγάς για το ΕΛΑΜ και οι νέες σκέψεις για το υπουργικό  

= ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ποιος θα δώσει την προεδρία στο ΕΛΑΜ;

Στη Βουλή και στον Λόφο στρέφονται όλα τα βλέμματα για σήμερα και αύριο.

Η κατανομή των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών έχει φουντώσει ξανά την αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ με μήλο της έριδος την προεδρία κοινοβουλευτικής επιτροπής που αναμένεται να λάβει το ΕΛΑΜ. Γιατί την προεδρία μίας επιτροπής το ΕΛΑΜ θα την λάβει. Το θέμα, όπως μου έλεγε ΑΚΕΛικός που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, είναι πως θα παρουσιαστεί η ανάληψη της προεδρίας. Και πιο συγκεκριμένα «ποιος θα φανεί ότι του την παραχώρησε».

Το ΑΚΕΛ που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ΕΛΑΜ από τις προεδρίες των επιτροπών ως η το τέταρτο κόμμα της Βουλής, δεν θέλει με τίποτα να συνδεθεί με την απόφαση που θα ληφθεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά πιέζει τον ΔΗΣΥ να παραχωρήσει μία από τις δικές του προεδρίες στο ΕΛΑΜ ώστε να φορτωθεί και την πολιτική ευθύνη.

Από την άλλη ακούω πως ο Αβέρωφ δεν μασάει από τέτοια και θέτει επιτακτικά την λήψη απόφασης ομόφωνα από την Επιτροπή Επιλογής στην οποία συμμετέχουν τα τρία μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Το εκπληκτικό της ιστορίας είναι πως βρήκε απρόσμενο σύμμαχο σε αυτή του τη θέση το ΔΗΚΟ, το οποίο επίσης επιμένει την απόφαση να την λάβει η Επιτροπή Επιλογής και να δοθεί από μία προεδρία επιτροπών στα πιο μικρά κόμματα, του ΕΛΑΜ συμπεριλαμβανομένου. 

Πόσο περισσότερο μπορεί να χαλάσει η ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛική σούπα;

Πάντως σήμερα και αύριο ξεκαθαρίζει τελεσίδικα το θέμα των επιτροπών και η Βουλή θα μπορέσει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί και να χειριστεί τις πιεστικές εκκρεμότητές που έχει ενώπιόν της.

Ο ανασχηματισμός πάει για παράταση

Στον Λόφο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα προσπάθεια του Προέδρου να αναδομήσει το υπουργικό του. Προσπάθεια πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Τα προσκόμματα που θέτει το ΑΚΕΛ και ο Άντρος Κυπριανού για υπουργοποίηση του Αδάμου επιβαρύνουν πολύ την προσπάθεια και θέτουν στον Αναστασιάδη διλήμματα. Το κυριότερο είναι κατά πόσον με την υπουργοποίηση του Αδάμου θα χτίσει γέφυρες και συγκλίσεις, ιδιαίτερα με το ΑΚΕΛ, ή θα γκρεμίσει και όσες ελάχιστες γέφυρες απέμειναν όρθιες;

Το άλλο μεγάλο δίλημμα του Αναστασιάδη είναι τι θα κάνει με κάποιους από τους υπουργούς του και ειδικά με ένα πρόσωπο του υφιστάμενου υπουργικού, το οποίο φαίνεται πως μένει μετέωρο.

Πολλές σκέψεις ακούω πως κάνει και για τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο αφού θέλει να είναι άτομο που να «πετάει» και να μπορεί να συνεννοείται πλήρως και άμεσα μαζί του. Χωρίς να σημαίνει πως με τον Κούσιο δεν υπήρχε καλή συνεννόηση.

Όλα αυτά, μαζί με το ασφυκτικό πρόγραμμα του Προέδρου εντός και εκτός Κύπρου ενδέχεται να παρατείνουν την ανακοίνωση του νέου υπουργικού για τις αρχές Ιουλίου.

Όπως ακούω, ο Πρόεδρος ετοιμάζεται για τη συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ και ενδεχομένως και τον Γκουτέρες στις Βρυξέλλες. Επιπλέον αφιερώνει αρκετό χρόνο για την προετοιμασία του ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα συζητήσεις τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και την ομιλία του στο φόρουμ που τον έχει καλέσει ο Μακρόν στο Παρίσι, το οποίο ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου.

Πηγή μου που είναι σε θέση να γνωρίζει, μου έλεγε χθες πως εάν το νέο υπουργικό δεν ανακοινωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο ή έστω το πρωί της Δευτέρας, ώστε να δοθεί χρόνος για την ορκωμοσία του πριν την αναχώρηση του Προέδρου, τότε θα το μάθουμε αρχές Ιουλίου. «Μετά την επιστροφή του Αναστασιάδη από το Παρίσι που θα έρθει με τα μανίκια σηκωμένα και έτοιμος για δράση», όπως μου λέχθηκε.

Η ίδια πηγή μου ανέφερε πως τα τελευταία νέα που αφορούν τον ανασχηματισμό μιλούν για το ενδεχόμενο εισόδου μόνο τριών νέων προσώπων στην κυβέρνηση.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X